Taman Sahabat Kuching Sarawak

Malaysia-China Park Persahabatan adalah salah satu yang paling popular sepanjang hari hang-out dalam modal Sarawak.
Lebih dikenali sebagai "Ma-Chong Gong Yuan" (harfiah Malaysia-China Garden), taman ini terletak di salah satu daripada presint kediaman dan komersil yang berkembang maju di Kuching, dan hanya batu buang dari pejabat Metro Sarawak.
Dibina pada tahun 2005, taman ini merupakan kerjasama antara kerajaan China dan Malaysia, yang menyediakan dana, dan kerajaan negeri untuk memperuntukkan seluas 2.8 hektar yang saya berbentuk tanah. Ia dibina untuk memperingati ulang tahun ke-30 hubungan diplomatik Malaysia-China.
Ciri-ciri utama di taman termasuk pavilion Cina (yang menempatkan restoran dim-sum), waduk, trek jogging, gerbang dihias rumit dan patung gergasi Zheng He (Laksamana Cheng Ho), diplomat dan laksamana armada purba China .
Berselerak di seluruh taman itu adalah peringatan daripada pautan Malaysia-China seperti bangku dibuat dalam bentuk orang utan dan panda.
Semasa majlis-majlis perayaan, orang-orang yang terutama Cina, Taman Persahabatan selalu menyaksikan pelbagai aktiviti. Taman ini menjadi paling berwarna-warni semasa Festival Mid-Autumn.
Ibu bapa, anak-anak dan rakan-rakan semua berkumpul di taman dengan lampu dan menyaksikan singa dan naga persembahan tarian, yang ditaja oleh badan-badan masyarakat setempat.
Friendship Park juga merupakan tempat latihan popular, dengan trek joging dan kawasan lapang untuk tai chi dan senamrobik.Comments

Popular Posts